In de categorie Groot gezien nomineren we met succes gerealiseerde en veelbelovende bovenlokale digitale projecten.
En de nominees zijn:
1. ErfgoedApp - Faro
De ErfgoedApp van Faro maakt het voor meer dan 1750 musea en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel mogelijk om met een smartphone of tablet informatie aan te bieden aan hun bezoekers. Met de app kan je erfgoed ontdekken in de buurt, specifieke informatie opzoeken over objecten en leuke zoektochten ondernemen met kinderen, jongeren en volwassenen. De ErfgoedApp maakt op een digitale manier erfgoed toegankelijker voor een groot publiek. Ook om nog in de gaten te houden: de pilootprojecten rond gezondheid en welzijn en kleine documenten, grote verhalen.
2. Conn3ct - Vlaamse Erfgoedbibliotheek
Conn3ct van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek plaatst 2 verschillende media - het zestiende eeuwse boek enerzijds en sociale media van vandaag anderzijds - tegenover elkaar. Wat ze gemeen hebben is hun impact op de mens en maatschappij. Conn3ct is een grootschalig samenwerkingsverband met o.a. de Nationale Bibliotheek van Nederland, de Universiteit Antwerpen en de Provinciale Bibliotheek van Limburg. De bezoekers krijgen maatschappelijk relevante vragen en via een social wall worden de antwoorden gedeeld met het publiek. Het project heeft ook een Facebookpagina.
3. Cycling for Libraries Belgium
Cycling for Libraries is een internationaal platform voor fietsbibliothecarissen en bibliotheekliefhebbers. Deze onafhankelijke organisatie komt op voor de belangen van bibliotheken en hun medewerkers en wil de landsgrenzen overstijgen. De Belgische tak, Cycling for Libraries Belgium, wil de 3 taalgemeenschappen met elkaar verbinden door de fiets en zo elkaar beter leren kennen. Hun motto? United we bike! Bezoek zeker ook eens hun Facebookpagina en Instagram.
4. Digitale Week & Bibster - Cultuurconnect
Cultuurconnect is verantwoordelijk voor vele overkoepelende projecten. Om er maar een paar op te noemen: Cloudlibrary, Fundels, de Digitale week, Bibster... Sinds 2016 is Cultuurconnect coördinator van de jaarlijkse Digitale Week en begeleidt alle lokale en digitale projecten van honderden organisaties tijdens deze week. Daarnaast is er ook nog Bibster: Hét introductiespel voor bibliotheken. Het is een betaalbaar, op maat gemaakt platform om uiteenlopende digitale quizzen, zoektochten, klasintroducties en gidsbeurten te maken.
5. De Brusselse leeslijn - Brusselse bibliotheken
De Brusselse bibliotheken werken samen aan een gemeenschappelijk, geïntegreerd leesbevorderingsprogramma. Het doel is om alle bestaande leesprojecten en -activiteiten zo goed mogelijk af te stemmen op de interesses en noden van kinderen en jongeren. Alle projecten zijn onderling met elkaar verbonden en de Leeslijn werkt ook samen met de scholen en verschillende onderwijsondersteunende organisaties. Op het programma staat nog een groot slotfeest voor de Brusselse scholen met een wervelende wetenschapsshow.
6. E-space MOOC Creative with Digital Heritage - Packed VZW
E-space MOOC is geen ruimtevaartprogramma maar een Europese online cursus. Dit project wil de drempel verlagen naar de toegang tot en het hergebruik van culturele erfgoedbronnen op Europeana en gelijkaardige platformen. De cursussen zijn bedoeld voor iedereen, van studenten en leraars met een interesse in cultureel erfgoed tot professionele medewerkers, ontwikkelaars en culturele erfgoedliefhebbers. Een mooi pilootproject in het kader van E-space MOOC is de Irish Folktales app.
7. Xplore Bruges-App - Erfgoedcel Brugge
Xplore Bruges is de stadsapp van Brugge en telt momenteel 7 wandelroutes, 2 fietstochten en 6 indoorroutes. De bezoekers kunnen zo de stad doorkruisen en het erfgoed op een andere manier ontdekken. De Erfgoedcel verenigt alle erfgoedinstellingen van de stad in deze app waaronder ook het archief en de bibliotheek van Brugge. Ook de collecties van Beeldbank Brugge en Musea Brugge zullen via een koppeling met Xplore Bruges nog beter toegankelijk gemaakt worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten