De publieke stemsite werd op 10 november afgesloten. Op 4 december maken we de winnaars bekend.

zondag 5 november 2017

Nominees Altijd wijs

De genomineerden in de categorie Altijd wijs bieden volwassenen/senioren interessante activiteiten of toepassingen rond mediawijsheid en informatiegeletterdheid.

En de nominees zijn:

1. De Krook (Gent) -  Intro’s en sessies Digitaal Maken
Creatieve workshops over digitale DIY worden doorgaans voor jongeren georganiseerd. In de bibliotheek van de Krook kan je ook als volwassene kennismaken met de nieuwste technologieën: lasercutter, 3D printen en de basis van elektronica en programmeren. Er is weinig voorkennis nodig, de prijzen zijn democratisch en er zijn avond- en weekendsessies beschikbaar. Voor wie werkt en geen doorgedreven opleiding wil volgen is dit de ideale formule! Wil je nog meer weten? Dan heeft de bibliotheek ook nog een uitgebreid dossier voor je klaarstaan.

2. Muntpunt (Brussel) -  App-o-theek
De Muntpunt App-o-theek weet raad met nieuwe tablets en smartphones. Je toestel repareren doet de app-o-theker niet, adviseren en mogelijke oplossingen aanreiken wel.
De apotheker van dienst wijst je de weg. Vindt hij/zij het antwoord niet meteen? Dan biedt de bibliotheek of het internet raad en wordt er samen naar een oplossing gezocht. En wou je nu weten wat het echte antwoord was op al je vragen? Dan kon je onderduiken in de schemerige zone tussen verzinsels en waarheden tijdens de week van de waarheid.

3. Bibliotheek Kortrijk - Digitafel
Aan de Digitafel in Kortrijk is het ouderwets gezellig. Er is tijd voor een gesprek en je kan altijd iets bijleren van elkaar. Jong of oud, crack of beginner, iedereen is welkom op donderdagnamiddag. Je leert er typische bibliotheekapplicaties maar je kan er ook terecht met vragen en tips voor tablet of smartphone uitwisselen. De eigen laptop of tablet is welkom maar je kan ook gebruikmaken van de gratis publiekscomputers. Of je kan op zoek naar de computerassistent in verschillende digipunten in de stad.



4. Bibliotheek Oostende - Project ODILE
De meeste mensen staan er niet bij stil maar voor oudere mensen is digitaal lezen niet zo evident. Via het project ODILE wil de bib van Oostende deze grote en groeiende groep senioren bereiken. Als deelnemer kan je elke week deelnemen aan een sessie om digitaal te leren lezen en lenen met de nieuwe e-readers. Dit project zal resulteren in een bredere strategie om zoveel mogelijk mensen te betrekken in de digitale leefwereld.

5. Bibliotheek Geraardsbergen - Mediawijsheid bij kansarmen
De bibliotheek van Geraardsbergen, het Centrum voor Basiseducatie en Mediawijs zetten samen een project op poten om kansarmen meer te betrekken in de gedigitaliseerde samenleving. 10 lessen werden georganiseerd om de deelnemers vertrouwd te maken met de pc, het internet en het gebruik van sociale media. Na afloop kregen de cursisten een gratis computer. De bibliotheek richt daarnaast ook een medialab in om aan iedereen de kans te geven om zijn of haar ICT vaardigheden bij te spijkeren en te proeven van nieuwe digitale mogelijkheden.


6. Bibliotheek Arena Deurne - MoBiSi voor anderstalige ouders
MoBiSi of Mobiele Bib Simulatie is een virtuele digitale rondleiding doorheen de Bib van Deurne. Deze rondleiding (nog in volle ontwikkeling) kan je overal beleven, zowel onderweg of vanuit je luie zetel thuis. Het project mikt vooral op anderstalige ouders en klassen en wil mensen goesting doen krijgen in de belevingswereld van de bib. Wie er niet genoeg van krijgt kan ook eens binnenwandelen via Google street view.

7. ARhus (Roeselare) - Week van het Hartritme
Er verschijnen steeds meer apps op de markt om je gezondheid in de gaten te houden. Het kenniscentrum ARhus in Roeselare werkte samen met het ziekenhuis AZ Delta om de burger op de hoogte te houden van deze nieuwe ontwikkelingen. Tijdens de week van het hartritme konden bezoekers een nieuw ontwikkelde app voor het hart uittesten. Een lezing gaf meer context en uitleg over mobile health. Wie er niet genoeg van krijgt, kan nog een hele wereld ontdekken op de pagina ‘apps in de kijker’.

8. Bibliotheek Pittem - Onder de voorschoot
Wie graag leest maar nog niet zo vertrouwd is met sociale media kon zich in Pittem via een spannend verhaal laten meeslepen op Twitter en Facebook. De bibliotheek verspreidde een hele maand lang en op vaste tijdstippen ‘Onder de voorschoot’. In dit interactief verhaal gaat een jongen op zoek naar zijn roots. De auteur Luc Vandromme publiceerde het verhaal met foto’s op Facebook, Twitter en zijn eigen blog.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten