De publieke stemsite werd op 10 november afgesloten. Op 4 december maken we de winnaars bekend.

vrijdag 8 december 2017

Uitreiking Bib Web Awards 2017: de foto's

Met dank aan fotografe Peggy Van Bogaert.

Bekijk alle foto's.

dinsdag 5 december 2017

Uitreiking Bib Web Awards 2017: het verslag

Het was weer zover dit jaar: de Bib Web Awards, de Oscaravond van de Vlaamse bibliotheeksector, vond traditiegetrouw plaats in de bibliotheekschool VSPW te Gent. Ondanks het donkere en winterse weer kwam van heinde en ver het enthousiaste bibliotheekvolk binnenstromen. De muziek stond klaar, de drank was uitgeschonken en de rode loper helemaal uitgerold. Het was hoog tijd om de loftrompet te steken over de winnaars én alle deelnemers aan dit evenement.

De jury

Ook de frisse en fruitige vakjury was present. Om jullie geheugen nog even op te frissen: Ilse Depré, duizendpoot in nieuwe media en docent/consultant; Sally Chambers van GhentCDH (Ghent Centre for Digital Humanities); Simon Bequoye, medewerker bij Iedereen Leest; Laurent Meese, hoofdbibliothecaris van het KBIN en fervent blogger; Henk Vanstappen, expert in digitale duurzaamheid en zelfstandig adviseur bij Datable; Bastien Lauwers, initiatiefnemer van Bookmine in Antwerpen en ten slotte Jeroen Bourgonjon, onderzoeker bij de vakgroep Onderwijskunde van UGent en gespecialiseerd in digital gaming. Zij hadden de zware taak om zich te buigen over alle inzendingen dit jaar en hun stem uit te brengen. Helaas konden Ilse, Laurent en Jeroen niet aanwezig zijn op de uitreiking van de prijzen.

Het feest kan beginnen!

Om 19u00 kon het feest dan eindelijk beginnen. Eva Simon, de bezielde initiatiefneemster van de Bib Web Awards, verwelkomde en bedankte iedereen voor de grote respons en deelname aan de Awards. De sponsors dit jaar waren VVBAD, KBC, Balans vzw, VSPW, Arteveldehogeschool en bakkerij Dewulf uit Sint-Amandsberg. 

Er zijn reeds 3 jaren voorbij gegaan sinds de laatste editie van de Bib Web Awards. De vaste klanten en veelverdieners zoals de Luisterpuntbibliotheek of de bibliotheken van Kortrijk, Gent of Halle waren weer talrijk aanwezig. Toch waren er ook nieuwe gezichten te bespeuren: Cycling for Libraries, de bib van Bree, de Erfgoedcel van Brugge, ... Alle deelnemers hebben campagne gevoerd om hun initiatief zoveel mogelijk in de kijker te zetten en stemmen te ronselen. Het Londerlab uit Londerzeel probeerde het met een lasercutter en Kortrijk met Playmobil. Na de korte inleiding kon de bekendmaking van de prijzen beginnen. Die werd gebracht door Misha en Tine, het presentatieduo van de avond. Voor de gelegenheid hadden zij, in navolging van het Eurovisiesongfestival, hun outfits op elkaar afgestemd in bordeaux en zwart. Ook Quinten, de man achter de knoppen, hield zich aan het herfstige kleurenpalet.

De speciale prijzen

De winnaars van de speciale prijzen verzamelden de meeste publieksstemmen, de meeste punten van de bibliotheekschool of van de vakjury.

Schrijver en performer Carmien Michels was de special guest van deze avond. Zij vertelde dat zij in de bibliotheek van Herent voor het eerst hoorde dat je later ook schrijver kon worden. En dat heeft ze dan ook gedaan met nu al twee gepubliceerde romans op haar naam. Verder vergeleek ze de bib met een huis vol bomen waar de boeken ritselen als bladeren. 
Voor wie nog niet wist wat slam poetry is, hier de voornaamste regel: het brengen van je eigen tekst voor een publiek en binnen de 3 minuten dat publiek weten te bekoren zonder extra hulpmiddelen. Dus zonder muziekbegeleiding of fancy kostuum (kleren zijn wel toegestaan). Er zit heel veel ritme in poetry slam. Carmien demonstreerde dit door de zin 'Bib Web Awards 2017' in een body percussion te gieten. De zaal mocht meedoen maar misschien moest er toch nog wat aan het ritme gesleuteld worden. Daarna gaf ze de keuze tussen een tekst over de liefde of over rebellie. Blijkbaar is het bibliotheekvolk nogal opstandig van aard want de meerderheid reageerde met een krachtig 'yeah' op rebellie. 

Na dit mooie intermezzo overhandigde Carmien de publieksprijs aan de Luisterpuntbibliotheek met de Anderslezen-app. Toeval of niet maar Carmien is binnen 2 weken zelf te gast bij deze bibliotheek om een tekst voor te lezen. Luisterpunt heeft een trouw en vurig publiek van stemmers en zij wonnen deze prijs met maar liefst 894 stemmen van de in totaal 7726 uitgebrachte stemmen. De reactie van Saskia Boets: "Elke keer dat we genomineerd zijn, winnen we de publieksprijs." Tijd voor andere bibliotheken om volgende keer de uitdaging aan te gaan en Luisterpunt te verslaan!

De winnaar van de prijs van de bibliotheekschool is het project ODILEOok Oostende heeft ondertussen al een klein maar bescheiden abonnement op de prijzen. Deze prijs betekent voor de bibliothecaris, Martine Vandermaes, nog meer motivatie om de dienstverlening voortdurend te verbeteren. Peter Van den Broeck, coördinator van de Bibliotheekschool en adjunct-directeur van het CVO VSPW Gent, reikte deze prijs uit. Peter wist ook mee te delen dat de opleiding grondig verandert. Vanaf september 2019 slaan het graduaat en de initiatieopleiding twee verschillende wegen in. De graduaatsopleiding komt in een vernieuwde vorm onder de vleugels van de Arteveldehogeschool. Het volwassenenonderwijs VSPW richt een nieuw opleidingsinstituut op, BEAM Gent: de academie voor bibliotheek-, erfgoed-, archief- en museummedewerkers. 

En dan was er de prijs van de vakjury. De jury dromde samen op het podium om de winnaar te feliciteren: De Krook in Gent. De prijs werd uitgereikt voor een aantal inspirerende initiatieven: Bieblo, De Krook app, Dossiers en Wat leent en leest de Gentenaar? Jurylid Sally Chambers verwoordde het in een aantal krachtige trefwoorden: laagdrempeligheid, kwaliteitsvol, prikkelend en bevorderend voor het leesplezier. 

De Bronzen Awards

Voor de uitreiking van het brons stonden Misha en Tine even stil bij de eervolle vermeldingen. Zij vielen net buiten de prijzen maar verdienden evenzeer aandacht met hun lovenswaardige initiatieven. Daarna gooide Carmien Michels er nog wat fijne poëzie tegenaan. Ze liet het publiek kiezen tussen een tekst over frieten en eentje over vluchtelingen. En het werden de frieten. We weten nu dat 'Welke saus eet jij bij je frieten?' een interessante vraag is om te stellen aan de liefde van je leven en dat je oude vrouwtjes uit Eppegem niet mag vertrouwen. En zo werd de spanning in de zaal langzaamaan opgevoerd. 

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei ging in de categorie Vroeg wijs naar huis met de bronzen award. Dat doen zij met Misia’s Missie: een lessenpakket dat kinderen hun familiegeschiedenis leert kennen en hen zo vertrouwd maakt met erfgoed.

Voor de categorie Wijzer mocht de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven als tweede de spits afbijten. KUBIC is als informatiecentrum specifiek gericht op het bevorderen van de informatievaardigheden van studenten. Inge Discart was een dolblije winnaar en bedankte overvloedig haar collega's. In een gesprek achteraf noemde het team haar een enthousiaste teamleider met een positieve hoek af.

Daarna was het de beurt aan de categorie Altijd wijs. De bibliotheek van Geraardsbergen kreeg een bronzen award voor hun project rond mediawijsheid bij kansarmen. Samen met het Centrum voor Basiseducatie organiseerde de bibliotheek een cursus over mediawijsheid en na afloop van de lessenreeks kregen de cursisten een gratis computer. 

Over naar de volgende categorie: E-talage met als bronzen winnaar de virtuele rondleiding in de bibliotheek van Waregem. Met dit mooie project steekt de bib een hart onder de riem van mensen die moeilijk te been zijn of die om andere redenen moeilijk naar de bibliotheek kunnen komen. Of het nu aan deze rondleiding ligt of niet, Waregem wist te vertellen dat zij sinds de lancering van dit project toch al zo'n 3000 nieuwe klanten hebben. Dat is alleen maar positief nieuws.

Het brons voor Tous ensemble ging naar het project Drijfhout van de bibliotheek van Oostende. Reeds voor de tweede keer spoorde de bibliotheek van Oostende auteurs aan om zelf literaire verhalen te schrijven en daarna tijdens een slotevent voor te lezen. 


De volgende winnaar in dit rijtje was De Krook Gent in de categorie Trending. De mobiele makerspaces 'Maak de Stad' richten zich op jongeren tussen 10 en 14 jaar met een focus op kansengroepen. 

En als afsluiter van de bronzen awards was er de categorie Groot gezienWeer viel een erfgoedcel in de prijzen, dit keer de erfgoedcel van Brugge. Met de app Xplores Bruges kan de gebruiker de rijkdom en diversiteit van de stad Brugge ontdekken.

De Zilveren Awards 

De prijzen bleven maar in sneltreinvaart uit de lucht vallen. Het zilver schitterde (helaas figuurlijk) in de ogen van de volgende winnaars: 

Voor de categorie Vroeg wijs ging het Muntpunt van Brussel met het zilver naar huis. In het Honderdhandenhuis krijgen kinderen op woensdag- en zaterdagnamiddag en ook tijdens de vakanties creatief vrij spel om te knutselen, te timmeren, te brouwen, …. of om workshops te volgen. 

Daarna was het de beurt aan de zilveren award voor de categorie Wijzer. Die werd meegenomen door de mediatheek van de Arteveldehogeschool. Deze bundelt al sinds 2015 haar activiteiten en initiatieven onder de naam Mediatheek XL. De mediatheek zet in op de informatievaardigheden van de studenten en als aanvulling hierop worden ook 'Mediatheek Clinics' georganiseerd. Stijn Meersseman van de Mediatheek bedankte ook HoGent omdat zij aan de basis lagen van de cursus informatievaardigheden.

Na de prijs van de bibliotheekschool voor ODILE en een bronzen award voor Drijfhout mocht de bibliotheek van Oostende een derde prijs mee naar huis slepen: de zilveren award in de categorie Altijd wijs ging naar ODILE. We moeten hier dan ook geen uitleg meer bij geven. In Oostende zal men veel ruimte op de muur moeten vrijmaken om alle trofeeën op te hangen. 

De Krook Gent, die daarnet al de prijs van de vakjury kreeg, mocht ook weer een prijs in ontvangst nemen: de zilveren award E-talage voor Bieblo, De Krook app, Dossiers en Wat leent en leest de Gentenaar? Voor wie het nog niet weet: De Krook heeft een heel arsenaal aan hulpmiddelen om je volgende boek uit te kiezen. De Bieblo app voor de kleinsten, De Krook bib app om leestips te krijgen op basis van je uitleengeschiedenis, de thematische dossiers, en ook de toepassing ‘Wat leent en leest de Gentenaar?'.

Wie pakte het zilver in Tous ensemble? Ja hoor, het was opnieuw De Krook Gent die een award overhandigd kreeg. Dit keer was het de beurt aan Team Krook. Team Krook geeft een groep geëngageerde jongeren de kans om hun stempel te drukken op diverse onderdelen van de bibliotheekwerking. Het project mikt hierbij duidelijk op de actieve participatie van de Gentse jeugd. Krist Biebauw gaf in een reactie te kennen dat De Krook in de toekomst nog meer wil inzetten op de participatie van de bibliotheekgebruiker. 

In de categorie Trending ging de bibliotheek van Kortrijk aan de haal met het zilver voor hun aanbod aan Google VR educatieve pakketten. Als deze VR-trend zich verder zet, kan de hele Bib Web Awards in de toekomst volledig virtueel gaan. De winnaars van Kortrijk hadden hun virtuele avatar kunnen sturen om de prijs op halen maar dat hebben ze (voorlopig nog) niet gedaan. 

De allerlaatste zilveren award ging naar Cultuurconnect. In de categorie Groot gezien kregen zij de prijs voor de Digitale Week en Bibster. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne voor bibliotheken, cultuurhuizen en lokale partners om mensen digitale vaardigheden bij te brengen. Bibster is een nieuw bibliotheekintroductiespel voor groepen of individuen. Cultuurconnect wou vooral de mensen uit het veld bedanken die voor de Digitale Week het echte werk leveren.

De Gouden Awards 

En als allerlaatste de ultieme bling bling awards, de prijzen waar iedereen zat op te wachten: de Gouden Awards van de editie 2017! Iedereen ging wat rechter zitten en er klonken heel wat enthousiaste geluiden bij het zien van de flessen schuimwijn die werden bovengehaald. Het werd dringend tijd voor de receptie.

Voor de meest kindvriendelijke award Vroeg wijs ging de bibliotheek van Kortijk met het goud lopen. In april 2017 organiseerde de stad Kortrijk in samenwerking met heel wat stadspartners de Mediawijze Week met een mooi aanbod aan activiteiten. Carol Vanhoutte bedankte haar team en ook de lokale spelers die meegewerkt hebben aan deze week. 

De herdenking van de Eerste Wereldoorlog is alomtegenwoordig en daar heeft de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience goed op ingespeeld met de workshop Mediawijsheid WO I, gericht op leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. De Erfgoedbibliotheek ontving dan ook de eerste prijs in de categorie Wijzer.

Misschien sloegen de harten van de volgende winnaars op hol in de categorie Altijd wijsEen gouden award ging naar het kenniscentrum ARhus in Roeselare. Het kenniscentrum werkte nauw samen met het ziekenhuis AZ Delta tijdens de week van het hartritme: bezoekers konden een nieuw ontwikkelde app voor het hart uittesten. Sara Clauw van ARhus wist te vertellen dat zij dit initiatief al herhaald hebben met andere ziekenhuizen en in andere bibliotheken van het regioverband Broere. In een gesprek achteraf bleek ook dat een paar mensen hebben ontdekt dat zij aan een hartkwaal lijden. De bibliotheek kan je leven redden...

Ons hart ging alleszins ook uit naar de winnaar van de categorie E-talage: de schoolbibliotheek van de Heilige Familie Secundair in Sint-Niklaas. Hun drukke Facebookpagina bewijst dat je niet groot moet zijn om contact te houden met je gebruikers. De afgevaardigden van de schoolbibliotheek kwamen eigenlijk alleen maar om Carmien te zien optreden en waren dan ook aangenaam verrast met de gouden award. Hun missie? Zoveel mogelijk leerlingen (en dat zijn er 817) en leerkrachten aan het lezen krijgen.

De bibliotheek van Leuven ontving de gouden award voor Tous ensemble. Leuven leest is een digitaal platform voor het literaire leven in Leuven. Op dit platform kan je leestips uitwisselen en een overzicht vinden van literaire evenementen en de beste leesplekjes in de stad.

Wie was de meest trendy winnaar? Na de publieksprijs mocht de Luisterpuntbibliotheek ook de gouden award in ontvangst nemen voor de categorie Trending. Het motto van de Anderslezen-app luidt 'Lees anders. Luister!'. Dat deze app werkt, bewijzen de vele luisteraars die op hun favoriete app stemden.

We eindigden in schoonheid met goud voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Conn3ct scoorde het hoogst in de categorie Groot gezienConn3ct zet de sociale media van vandaag naast gedrukte boeken uit de zestiende eeuw. Het toont de impact van een nieuw medium op mensen en hun omgeving. 

Na de uitreiking van de prijzen was het tijd om de kelen te smeren, te luisteren naar nieuwe ideeën en misschien nieuwe projecten en partners te ontdekken. 

Ten slotte

We willen graag de sponsors, VVBAD, KBC, Balans vzw, VSPW, de Arteveldehogeschool en bakkerij Dewulf uit Sint-Amandsberg, nog eens bedanken en iedereen die meewerkte aan dit initiatief: de bezielster van de Web Awards Eva Simon voor al haar inspanningen, de vakjury, de directie en collega's van de bibliotheekschool en natuurlijk ook de cursisten . Ten slotte ook nog een warme dank aan iedereen die enthousiast meesprong op de kar van de Bib Web Awards en zich kandidaat heeft gesteld. Maar ook iedereen die dagelijks bezig is met initiatieven op vlak van digitalisering en het ontdekken van uitdagende en spannende mogelijkheden in de nieuwe media: een dikke merci. Zonder uw deelname en enthousiasme zouden er geen Bib Web Awards zijn!

Tot de volgende Awards en veel inspiratie gewenst.

maandag 4 december 2017

Winnaars per categorie


Wie sleepte per categorie de Gouden, Zilveren en Bronzen Award in de wacht? Je leest het hieronder (1 = goud, 2 = zilver, 3 = brons). Proficiat!


Trending
1.      Luisterpuntbibliotheek - Anderslezen-app
2.      Bibliotheek Kortrijk - Google VR educatief pakket
3.      De Krook Gent - Mobiele lab Maak de stad


E-talage
1.      Bibliotheek Heilige Familie Secundair Sint-Niklaas – Facebookpagina
3.      Bibliotheek Waregem - Virtuele rondleiding


Vroeg wijs
1.      Bibliotheek Kortrijk - Mediawijze Week
2.      Muntpunt Brussel - Het Honderdhandenhuis
3.      Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei - Misia’s missie


Wijzer
1.      Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - Workshop WO I
2.    Mediatheek Arteveldehogeschool - Mediatheek XL
3.      Universiteitsbibliotheek KU Leuven - KUBIC InformatieCentrum


Altijd wijs
1.      ARhus Roeselare – Week van het Hartritme
2.      Bibliotheek Oostende – ODILE
3.      Bibliotheek Geraardsbergen – Mediawijsheid bij kansarmen


Tous ensemble
1.      De Bib Leuven - Leuven Leest
2.      De Krook Gent - Team Krook
3.      Bibliotheek Oostende – Drijfhout


Groot gezien
1.      Vlaamse Erfgoedbibliotheek - Conn3ct
2.      Cultuurconnect - Digitale Week & Bibster
3.      Erfgoedcel Brugge – Xplore Bruges-app

Winnaars speciale prijzen


De speciale prijzen werden toegekend over alle categorieën heen. Wie wist van alle genomineerden de meeste publieksstemmen te verzamelen, wie werd door de vakjury het beste beoordeeld en wie werd door de jury van cursisten en docent beloond met de meeste punten? De winnaars gaan naar huis met een waardebon en ingelijste oorkonde.


Publieksprijs 2017
Luisterpuntbibliotheek met de Anderslezen-app 
(genomineerd in trending)


Prijs van de Vakjury 2017
De Krook Gent - Bieblo & De Krook app & Dossiers & Wat leent en leest de Gentenaar? (genomineerd in E-talage)


Prijs van de Bibliotheekschool 2017
ODILE - Bibliotheek Oostende 
(genomineerd in Altijd wijs)


Een dikke proficiat!

donderdag 30 november 2017

Uitreiking op maandag 4 december

Maandag 4 december rolt Bibliotheekschool Gent opnieuw de rode loper uit en reiken we de awards en prijzen uit in het auditorium van CVO VSPW Gent.

Alle genomineerden kregen een persoonlijke uitnodiging. Van hen heeft bijna iedereen laten weten dat ze erbij zullen zijn. Daarmee is elke stoel in het auditorium dan ook bezet.

Om het even wie de publieksprijs wint, Carmien Michels zal die winnaar persoonlijk proficiat kunnen wensen.

Wie de uitreiking van de Awards graag vanuit de eigen zetel volgt, dat kan: Niki en Ellena zorgen maandagavond vanuit de zaal voor live verslaggeving via Twitter en onze Facebookpagina.

Na afloop van de uitreiking publiceren we de uitslag op deze blog.
Ook een verslag van Els, inclusief foto's van Peggy, kan je in de daaropvolgende weken op deze blog verwachten.

Zo voor het weekend begint, kijken we er alvast heel erg naar uit!

donderdag 23 november 2017

Prijzen Bib Web Awards

Het is bijna zover. Als maandag 4 december iedereen de vloeibare siliconen aan boord houdt, worden die avond onder luid applaus 24 awards uitgereikt:
  • Publieksaward + bon ter waarde van 100 euro, overhandigd door Carmien Michels
  • Award van de Bibliotheekschool + bon ter waarde van 100 euro, overhandigd door Ann Machtelinckx, directeur CVO VSPW Gent
  • Award van de Vakjury + bon ter waarde van 100 euro, overhandigd door de vakjuryleden: Simon Bequoye, Jeroen Bourgonjon, Sally Chambers, Ilse Depré, Bastien Lauwers, Laurent Meese en Henk Vanstappen
  • Bronzen, Zilveren en Gouden Awards voor elke categorie
  • Feestelijke attentie voor elke Gouden winnaar

maandag 13 november 2017

Vakjury 2017

De jury's voor de Bib Web Awards 2017, dat zijn:
  • experts uit de brede informatiesector
  • wij, cursisten graduaat BDI-kunde + docent-organisator
De keuze van deze twee jury's telt telkens mee voor 25% van het eindresultaat. De andere 50% wordt berekend op basis van de inmiddels afgesloten publieksstemming.

We stellen hier met plezier onze 'externe experts' voor. Naast 25% aandeel in de totaalstand bepalen hun scores ook de Vakjuryprijs. Wie van de vakjuryleden overall de hoogste score krijgt, gaat op 4 december naar huis met een waardebon van 100 euro.

Sally Chambers coördineert sinds februari 2015 het Ghent University Centre for Digital Humanities. Van daaruit organiseert ze DARIAH activiteiten in België. DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) is een Europees digitaal en sociaal platform dat geesteswetenschappers ondersteunt bij het gebruik van digitale bronnen en methoden in hun onderzoek. Voordien werkte Sally bij DARIAH-EU in Duitsland, The European Library in de Koninklijke Bibliotheek van Nederland en bij wetenschappelijke bibliotheken in de UK.



Ilse Depré is master in de Germaanse Filologie en Kunstwetenschappen (KULeuven). Ze werkte geruime tijd aan diezelfde universiteit, als softwareconsultant voor Toledo, de elektronische leeromgeving van de Associatie KULeuven. In 2009 maakte ze de overstap naar de bibliotheeksector, eerst als projectleider nieuwe media bij Bibnet (nu Cultuurconnect), daarna als diensthoofd publiekswerking in de Bib Leuven. Ze coördineerde daar o.a. projecten rond e-inclusie, mediawijsheid, digitaal lezen, gamen en het gebruik van sociale media. Ze deelt haar ervaringen en tips via het vakblad META en haar blog BiB IDee. Onder diezelfde naam startte ze in 2014 als freelance docente en consultant nieuwe media. Ze geeft lezingen en workshops rond diverse digitale thema’s, via Vormingplus, Syntra, PIVO en heel wat Vlaamse bibliotheken. Om de gaatjes in haar agenda te vullen is ze stadsgids in Leuven en verzorgt ze rondleidingen in Museum M.

Simon Bequoye studeerde Taal- en Letterkunde, gevolgd door Cultuurmanagement. Sinds 2014 werkt hij bij Iedereen Leest. Als beleidsmedewerker levert hij input voor strategische beleidslijnen en is hij mede verantwoordelijk voor rapportering via jaarverslagen en actieplannen. Daarnaast werkt hij rond kennisbeheer in de organisatie: verzamelen van onderzoeken, en coördinatie van de nieuwe organisatiesite waar allerlei informatie, ervaringen en praktijkvoorbeelden over lezen en leesbevordering gedeeld zullen worden met de sector. Ook levert hij input bij samenwerkingen met hogescholen en universiteiten. Impact vormt de rode draad in zijn werk: zowel binnen de eigen organisatie (bv. Het Lezerskabinet) als binnen de sector (bv. lezing op Informatie aan Zee).

Jeroen Bourgonjon is maatschappelijk werker en pedagoog. Voor de Vakgroep Onderwijskunde van UGent bestudeert hij onder andere de betekenis en effecten van videogames op school. Hij is ook verbonden aan de Digital Games Research Association (DiGRA) Flanders. Deze organisatie verenigt academici en professionals die onderzoek doen naar digitale games en gerelateerde thema's.

Bastien Lauwers is de initiatiefnemer van Bookmine, een online peer-to-peer platform waarmee buren makkelijk boeken kunnen uitlenen aan elkaar. Bastien ontwikkelde Bookmine in het kader van de masteropleiding Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen, en in samenwerking met Stad Antwerpen en Stadslab2050. Doel van Bookmine: ontdekken welke boeken mensen in de buurt aanraden, de buur als persoonlijke (literaire) adviseur, en de stad als één grote bibliotheek.

 
Laurent Meese is hoofdbibliothecaris van het Museum voor Natuurwetenschappen (KBIN). Hij is nauw betrokken bij digitaliseringsprojecten, maar leest het liefst papieren boeken. Onder het alter ego bibman is hij sinds 2005 actief als biblioblogger. Bibliothecaris in Blog werd in 2010 bekroond met een zilveren Bib Web Award. Naast boekenrecensent voor het maandblad Leesidee was hij jarenlang columnist voor het Nederlandse tijdschrift Digitale Bibliotheek. In zijn Kladschrift van een museumbibliothecaris schreef hij onverbloemd over het reilen en zeilen van een wetenschappelijke bibliotheek in het digitale tijdperk. Sinds 2015 verschijnen zijn veelgelezen columns in META.

Henk Vanstappen studeerde Geschiedenis en Informatie- en Bibliotheekwetenschappen. Hij werkte achtereenvolgens bij de stedelijke musea Antwerpen, het Nederlands Architectuurinstituut, het MoMu en PACKED vzw. Sinds 2015 werkt hij als zelfstandig adviseur onder de naam Datable. Datable ondersteunt organisaties in het ontwikkelen van strategieën voor digitale collecties, met een focus op duurzaam informatie- en gegevensbeheer. Datable voerde onder andere onderzoek uit naar digitale duurzaamheid van born digital architectuurarchieven, begeleidde implementaties van collectiebeheerssystemen, schreef mee aan strategische nota's over digitalisering, gaf vormingen aan organisaties over het beheer van digitale kunstobjecten, creëerde tools voor de identificatie van obsolete bestandsformaten en onderzocht de bruikbaarheid van kennissystemen voor het beheer van onderzoeksdata. In de portfolio van Datable zitten grote en kleine organisaties uit de cultuursector, creatieve sector en overheden in binnen- en buitenland.

dinsdag 7 november 2017

Nominees Groot gezien

In de categorie Groot gezien nomineren we met succes gerealiseerde en veelbelovende bovenlokale digitale projecten. 

En de nominees zijn:

1. ErfgoedApp  -  Faro
De ErfgoedApp van Faro maakt het voor meer dan 1750 musea en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel mogelijk om met een smartphone of tablet informatie aan te bieden aan hun bezoekers. Met de app kan je erfgoed ontdekken in de buurt, specifieke informatie opzoeken over objecten en leuke zoektochten ondernemen met kinderen, jongeren en volwassenen. De ErfgoedApp maakt op een digitale manier erfgoed toegankelijker voor een groot publiek. Ook om nog in de gaten te houden: de pilootprojecten rond gezondheid en welzijn en kleine documenten, grote verhalen

2. Conn3ct  -  Vlaamse Erfgoedbibliotheek
Conn3ct van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek plaatst 2 verschillende media - het zestiende eeuwse boek enerzijds en sociale media van vandaag anderzijds - tegenover elkaar. Wat ze gemeen hebben is hun impact op de mens en maatschappij. Conn3ct is een grootschalig samenwerkingsverband met o.a. de Nationale Bibliotheek van Nederland, de Universiteit Antwerpen en de Provinciale Bibliotheek van Limburg. De bezoekers krijgen maatschappelijk relevante vragen en via een social wall worden de antwoorden gedeeld met het publiek. Het project heeft ook een Facebookpagina.

3. Cycling for Libraries Belgium
Cycling for Libraries is een internationaal platform voor fietsbibliothecarissen en bibliotheekliefhebbers. Deze onafhankelijke organisatie komt op voor de belangen van bibliotheken en hun medewerkers en wil de landsgrenzen overstijgen. De Belgische tak, Cycling for Libraries Belgium, wil de 3 taalgemeenschappen met elkaar verbinden door de fiets en zo elkaar beter leren kennen. Hun motto? United we bike! Bezoek zeker ook eens hun Facebookpagina en Instagram.

4. Digitale Week & Bibster -  Cultuurconnect
Cultuurconnect is verantwoordelijk voor vele overkoepelende projecten. Om er maar een paar op te noemen: Cloudlibrary, Fundels, de Digitale week, Bibster... Sinds 2016 is Cultuurconnect coördinator van de jaarlijkse Digitale Week en begeleidt alle lokale en digitale projecten van honderden organisaties tijdens deze week. Daarnaast is er ook nog Bibster: Hét introductiespel voor bibliotheken. Het is een betaalbaar, op maat gemaakt platform om uiteenlopende digitale quizzen, zoektochten, klasintroducties en gidsbeurten te maken.

5. De Brusselse leeslijn  -  Brusselse bibliotheken
De Brusselse bibliotheken werken samen aan een gemeenschappelijk, geïntegreerd leesbevorderingsprogramma. Het doel is om alle bestaande leesprojecten en -activiteiten zo goed mogelijk af te stemmen op de interesses en noden van kinderen en jongeren. Alle projecten zijn onderling met elkaar verbonden en de Leeslijn werkt ook samen met de scholen en verschillende onderwijsondersteunende organisaties. Op het programma staat nog een groot slotfeest voor de Brusselse scholen met een wervelende wetenschapsshow.

6. E-space MOOC Creative with Digital Heritage  -  Packed VZW
E-space MOOC is geen ruimtevaartprogramma maar een Europese online cursus. Dit project wil de drempel verlagen naar de toegang tot en het hergebruik van culturele erfgoedbronnen op Europeana en gelijkaardige platformen. De cursussen zijn bedoeld voor iedereen, van studenten en leraars met een interesse in cultureel erfgoed tot professionele medewerkers, ontwikkelaars en culturele erfgoedliefhebbers. Een mooi pilootproject in het kader van E-space MOOC is de Irish Folktales app

7. Xplore Bruges-App  -  Erfgoedcel Brugge
Xplore Bruges is de stadsapp van Brugge en telt momenteel 7 wandelroutes, 2 fietstochten en 6 indoorroutes. De bezoekers kunnen zo de stad doorkruisen en het erfgoed op een andere manier ontdekken. De Erfgoedcel verenigt alle erfgoedinstellingen van de stad in deze app waaronder ook het archief en de bibliotheek van Brugge. Ook de collecties van Beeldbank Brugge en Musea Brugge zullen via een koppeling met Xplore Bruges nog beter toegankelijk gemaakt worden. 


zondag 5 november 2017

Nominees Altijd wijs

De genomineerden in de categorie Altijd wijs bieden volwassenen/senioren interessante activiteiten of toepassingen rond mediawijsheid en informatiegeletterdheid.

En de nominees zijn:

1. De Krook (Gent) -  Intro’s en sessies Digitaal Maken
Creatieve workshops over digitale DIY worden doorgaans voor jongeren georganiseerd. In de bibliotheek van de Krook kan je ook als volwassene kennismaken met de nieuwste technologieën: lasercutter, 3D printen en de basis van elektronica en programmeren. Er is weinig voorkennis nodig, de prijzen zijn democratisch en er zijn avond- en weekendsessies beschikbaar. Voor wie werkt en geen doorgedreven opleiding wil volgen is dit de ideale formule! Wil je nog meer weten? Dan heeft de bibliotheek ook nog een uitgebreid dossier voor je klaarstaan.

2. Muntpunt (Brussel) -  App-o-theek
De Muntpunt App-o-theek weet raad met nieuwe tablets en smartphones. Je toestel repareren doet de app-o-theker niet, adviseren en mogelijke oplossingen aanreiken wel.
De apotheker van dienst wijst je de weg. Vindt hij/zij het antwoord niet meteen? Dan biedt de bibliotheek of het internet raad en wordt er samen naar een oplossing gezocht. En wou je nu weten wat het echte antwoord was op al je vragen? Dan kon je onderduiken in de schemerige zone tussen verzinsels en waarheden tijdens de week van de waarheid.

3. Bibliotheek Kortrijk - Digitafel
Aan de Digitafel in Kortrijk is het ouderwets gezellig. Er is tijd voor een gesprek en je kan altijd iets bijleren van elkaar. Jong of oud, crack of beginner, iedereen is welkom op donderdagnamiddag. Je leert er typische bibliotheekapplicaties maar je kan er ook terecht met vragen en tips voor tablet of smartphone uitwisselen. De eigen laptop of tablet is welkom maar je kan ook gebruikmaken van de gratis publiekscomputers. Of je kan op zoek naar de computerassistent in verschillende digipunten in de stad.



4. Bibliotheek Oostende - Project ODILE
De meeste mensen staan er niet bij stil maar voor oudere mensen is digitaal lezen niet zo evident. Via het project ODILE wil de bib van Oostende deze grote en groeiende groep senioren bereiken. Als deelnemer kan je elke week deelnemen aan een sessie om digitaal te leren lezen en lenen met de nieuwe e-readers. Dit project zal resulteren in een bredere strategie om zoveel mogelijk mensen te betrekken in de digitale leefwereld.

5. Bibliotheek Geraardsbergen - Mediawijsheid bij kansarmen
De bibliotheek van Geraardsbergen, het Centrum voor Basiseducatie en Mediawijs zetten samen een project op poten om kansarmen meer te betrekken in de gedigitaliseerde samenleving. 10 lessen werden georganiseerd om de deelnemers vertrouwd te maken met de pc, het internet en het gebruik van sociale media. Na afloop kregen de cursisten een gratis computer. De bibliotheek richt daarnaast ook een medialab in om aan iedereen de kans te geven om zijn of haar ICT vaardigheden bij te spijkeren en te proeven van nieuwe digitale mogelijkheden.


6. Bibliotheek Arena Deurne - MoBiSi voor anderstalige ouders
MoBiSi of Mobiele Bib Simulatie is een virtuele digitale rondleiding doorheen de Bib van Deurne. Deze rondleiding (nog in volle ontwikkeling) kan je overal beleven, zowel onderweg of vanuit je luie zetel thuis. Het project mikt vooral op anderstalige ouders en klassen en wil mensen goesting doen krijgen in de belevingswereld van de bib. Wie er niet genoeg van krijgt kan ook eens binnenwandelen via Google street view.

7. ARhus (Roeselare) - Week van het Hartritme
Er verschijnen steeds meer apps op de markt om je gezondheid in de gaten te houden. Het kenniscentrum ARhus in Roeselare werkte samen met het ziekenhuis AZ Delta om de burger op de hoogte te houden van deze nieuwe ontwikkelingen. Tijdens de week van het hartritme konden bezoekers een nieuw ontwikkelde app voor het hart uittesten. Een lezing gaf meer context en uitleg over mobile health. Wie er niet genoeg van krijgt, kan nog een hele wereld ontdekken op de pagina ‘apps in de kijker’.

8. Bibliotheek Pittem - Onder de voorschoot
Wie graag leest maar nog niet zo vertrouwd is met sociale media kon zich in Pittem via een spannend verhaal laten meeslepen op Twitter en Facebook. De bibliotheek verspreidde een hele maand lang en op vaste tijdstippen ‘Onder de voorschoot’. In dit interactief verhaal gaat een jongen op zoek naar zijn roots. De auteur Luc Vandromme publiceerde het verhaal met foto’s op Facebook, Twitter en zijn eigen blog.





vrijdag 3 november 2017

Nominees Wijzer

De genomineerden in de categorie Wijzer bieden jongeren/studenten vanaf 16 jaar interessante activiteiten of toepassingen rond mediawijsheid en informatiegeletterdheid.

En de nominees zijn:

1. Workshop Mediawijsheid WO I - Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience


Deze workshop van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is gericht op leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. Zij kunnen kennismaken met de erfgoedcollectie van de bibliotheek: door middel van zoekopdrachten rond het thema van de Eerste Wereldoorlog gaan ze aan de slag met alle verschillende bronnen die de bibliotheek ter beschikking heeft (zowel op papier als digitaal). De workshop zet in op het kritisch omgaan met digitale bronnen alsook het bevorderen van mediawijsheid en onderzoeksvaardigheden bij digital natives.

2. Onlinecursus 'Kritisch denken en onderzoekscompetenties voor de bachelorstudent' - Bibliotheek HoGent

In 2015 startte de Hogeschool Gent een project om de vaardigheden en kritische visie bij studenten te promoten. Het eindresultaat is de cursus 'Onderzoekscompetenties 2.0: Kritisch denken en Onderzoeksmethoden voor de bachelorstudent', die toegankelijk is voor het brede publiek. De cursus bestaat uit twee delen - het onderdeel rond kritisch denken focust op mediawijsheid en het omgaan met verschillende soorten bronnen; het onderdeel rond onderzoekscompetenties reikt studenten de nodige kennis en vaardigheden aan om hun bachelorproef tot een goed einde te brengen. Beide delen leggen de nadruk op competenties die de mediawijsheid en de informatievaardigheden van de studenten bevorderen.

3. Mediatheek XL - Mediatheek Arteveldehogeschool


De mediatheek van de Arteveldehogeschool bundelt sinds 2015 haar activiteiten en initiatieven onder de naam Mediatheek XL. Er wordt sterk ingezet op het bevorderen van de informatievaardigheden, onder meer door het aanbieden van betrouwbare elektronische bronnen, tips voor opzoekingen in de catalogus of op het internet, het aanbieden van een apart luik ‘Informatievaardigheden’ op de website, … Als aanvulling hierop worden ook 'Mediatheek Clinics' georganiseerd: workshops waarbij medewerkers van de mediatheek de studenten begeleiden bij het opzoeken van informatie in de beschikbare digitale bronnen, zowel op een basisniveau als voor meer gevorderde mediatheekgebruikers.


4. Trainingssessies - Vlerick Library

De bibliotheek van de Vlerick Business School biedt haar studenten verschillende digitale bronnen aan: toegang tot databanken, catalogi, onderzoeksgegevens, e-boeken en e-tijdschriften, … Als ondersteuning organiseert de bibliotheek ook verschillende trainingssessies: studenten leren onder meer hoe ze kunnen werken met een specifieke databank of catalogus, hoe ze van thuis uit toegang kunnen krijgen tot de online bronnen van de bibliotheek, enzovoort. Het medium van deze sessies varieert van online videohandleidingen of 'webinars' tot klassieke opleidingen ter plaatse in de bib, en laat studenten toe zelf trainingssessies te kiezen volgens hun eigen specifieke noden.

5. MOOC Informatievaardigheden - Universiteitsbibliotheek VUB


In september 2017 lanceerde de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Brussel een MOOC (Massive Open Online Course) Informatievaardigheden. Deze onlinecursus staat open voor zowel studenten als niet-studenten, en is beschikbaar in het Nederlands ('Basiscursus informatievaardigheden') en in het Engels ('Improve your research skills'). Deze tweetaligheid zorgt ervoor dat ook internationale studenten bereikt worden. De MOOC Informatievaardigheden focust op het versterken van de informatievaardigheden van de studenten op een laagdrempelige manier en het bevorderen van efficiënt verzamelen en verwerken van gegevens en kennis.

6. KUBIC InformatieCentrum - Universiteitsbibliotheek KU Leuven

KUBIC (voluit KU Leuven Bibliotheken InformatieCentrum) is als informatiecentrum van de KU Leuven specifiek gericht op het bevorderen van de informatievaardigheden van studenten. KUBIC biedt alle studenten van de KU Leuven een uitgebreid aanbod aan (korte) informatiesessies, en dit op verschillende locaties. Er worden onder meer sessies aangeboden rond de bibliotheekcatalogus, diverse databanken, Google Scholar, … De vaardigheden die deze sessies bijbrengen zijn afgestemd op de noden van studenten, en praktisch toepasbaar bij bijvoorbeeld het schrijven van een masterproef. 

7. Taalhulp en publiekswerking - VIVES-bibliotheken


De VIVES hogeschool biedt studenten taalhulp aan bij het schrijven van papers en bachelorproeven; dit doen ze zowel door het voorzien van een taalexpert op elke campus als door het beschikbaar maken van diverse online bronnen. Studenten kunnen niet alleen gebruikmaken van online woordenboeken (te raadplegen via de bibliotheekcatalogus), maar krijgen ook een overzicht van enkele gekende en minder gekende taalwebsites. Via de digitale leeromgeving Toledo is er ook een specifieke taalcursus beschikbaar voor studenten en docenten. Naast deze taalhulp zetten de VIVES bibliotheken sterk in op hun publiekswerking, onder meer door hun activiteiten, projecten, collectie en initiatieven (zoals de spelnamiddagen, blokpunten, …) in de verf te zetten op Facebook en Pinterest.

Tussenstand publieksstemming

Staat jouw nominatie hieronder vermeld? Proficiat, je maakt kans op een bronzen, zilveren of gouden Award, of misschien wel de Publieksprijs!

Sta je er niet bij? Niet getreurd, de verschillen zijn (zeer) klein, de rangschikking verandert elke dag en je hebt nog tot en met 10 november om jezelf 'in the picture' te plaatsen en zo stemmen te verzamelen via https://nl.surveymonkey.com/r/bibwa2017.
Daarnaast zal het oordeel van de vakjury de uitslag nog voor 50% bepalen.

Enkele weetjes:
  • Voor de rubriek Trending werden tot dusver de meeste stemmen uitgebracht, en we vinden er de meeste genomineerden met meer dan 250 stemmen.
  • In Vroeg wijs liggen de resultaten momenteel het dichtst bij elkaar.

Aan kop gaat een groep van genomineerden met meer dan 300 stemmen (alfabetisch gerangschikt):
  • ARhus (Roeselare) – Week van het Hartritme
  • Bibliotheek Londerzeel - LonderLab
  • Bibliotheek Waregem - Virtuele rondleiding
  • De Bib Leuven - Leuven Leest / Digitale Leesclubs
  • Erfgoedcel Brugge - Xplore Bruges-app
  • Luisterpuntbibliotheek - Anderslezen-app
  • Universiteitsbibliotheek KU Leuven - Bijzondere collecties / KUBIC InformatieCentrum
Zij worden op de hielen gezeten door een groepje genomineerden die al meer dan 250 stemmen wisten te verzamelen (ook alfabetisch gerangschikt):
  • Archief en Erfgoed Bornem - Vrijwilligerswerking
  • Bibliotheek Heilige Familie Secundair (Sint-Niklaas) - Facebookpagina
  • Bibliotheek Kortrijk - Mediawijze Week
  • Bibliotheek Maaseik - Collectie & augmented reality / Maaseiker dialect
  • De Krook (Gent) - Mobiele lab Maak de stad / Dossiers / Bieblo / De Krook bib app / Wat leent en leest de Gentenaar?
  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - Workshop WO I
  • Vlaamse Erfgoedbibliotheek - Conn3ct
Ritwinst bekend op 4 december.