De publieke stemsite werd op 10 november afgesloten. Op 4 december maken we de winnaars bekend.

dinsdag 5 december 2017

Uitreiking Bib Web Awards 2017: het verslag

Het was weer zover dit jaar: de Bib Web Awards, de Oscaravond van de Vlaamse bibliotheeksector, vond traditiegetrouw plaats in de bibliotheekschool VSPW te Gent. Ondanks het donkere en winterse weer kwam van heinde en ver het enthousiaste bibliotheekvolk binnenstromen. De muziek stond klaar, de drank was uitgeschonken en de rode loper helemaal uitgerold. Het was hoog tijd om de loftrompet te steken over de winnaars én alle deelnemers aan dit evenement.

De jury

Ook de frisse en fruitige vakjury was present. Om jullie geheugen nog even op te frissen: Ilse Depré, duizendpoot in nieuwe media en docent/consultant; Sally Chambers van GhentCDH (Ghent Centre for Digital Humanities); Simon Bequoye, medewerker bij Iedereen Leest; Laurent Meese, hoofdbibliothecaris van het KBIN en fervent blogger; Henk Vanstappen, expert in digitale duurzaamheid en zelfstandig adviseur bij Datable; Bastien Lauwers, initiatiefnemer van Bookmine in Antwerpen en ten slotte Jeroen Bourgonjon, onderzoeker bij de vakgroep Onderwijskunde van UGent en gespecialiseerd in digital gaming. Zij hadden de zware taak om zich te buigen over alle inzendingen dit jaar en hun stem uit te brengen. Helaas konden Ilse, Laurent en Jeroen niet aanwezig zijn op de uitreiking van de prijzen.

Het feest kan beginnen!

Om 19u00 kon het feest dan eindelijk beginnen. Eva Simon, de bezielde initiatiefneemster van de Bib Web Awards, verwelkomde en bedankte iedereen voor de grote respons en deelname aan de Awards. De sponsors dit jaar waren VVBAD, KBC, Balans vzw, VSPW, Arteveldehogeschool en bakkerij Dewulf uit Sint-Amandsberg. 

Er zijn reeds 3 jaren voorbij gegaan sinds de laatste editie van de Bib Web Awards. De vaste klanten en veelverdieners zoals de Luisterpuntbibliotheek of de bibliotheken van Kortrijk, Gent of Halle waren weer talrijk aanwezig. Toch waren er ook nieuwe gezichten te bespeuren: Cycling for Libraries, de bib van Bree, de Erfgoedcel van Brugge, ... Alle deelnemers hebben campagne gevoerd om hun initiatief zoveel mogelijk in de kijker te zetten en stemmen te ronselen. Het Londerlab uit Londerzeel probeerde het met een lasercutter en Kortrijk met Playmobil. Na de korte inleiding kon de bekendmaking van de prijzen beginnen. Die werd gebracht door Misha en Tine, het presentatieduo van de avond. Voor de gelegenheid hadden zij, in navolging van het Eurovisiesongfestival, hun outfits op elkaar afgestemd in bordeaux en zwart. Ook Quinten, de man achter de knoppen, hield zich aan het herfstige kleurenpalet.

De speciale prijzen

De winnaars van de speciale prijzen verzamelden de meeste publieksstemmen, de meeste punten van de bibliotheekschool of van de vakjury.

Schrijver en performer Carmien Michels was de special guest van deze avond. Zij vertelde dat zij in de bibliotheek van Herent voor het eerst hoorde dat je later ook schrijver kon worden. En dat heeft ze dan ook gedaan met nu al twee gepubliceerde romans op haar naam. Verder vergeleek ze de bib met een huis vol bomen waar de boeken ritselen als bladeren. 
Voor wie nog niet wist wat slam poetry is, hier de voornaamste regel: het brengen van je eigen tekst voor een publiek en binnen de 3 minuten dat publiek weten te bekoren zonder extra hulpmiddelen. Dus zonder muziekbegeleiding of fancy kostuum (kleren zijn wel toegestaan). Er zit heel veel ritme in poetry slam. Carmien demonstreerde dit door de zin 'Bib Web Awards 2017' in een body percussion te gieten. De zaal mocht meedoen maar misschien moest er toch nog wat aan het ritme gesleuteld worden. Daarna gaf ze de keuze tussen een tekst over de liefde of over rebellie. Blijkbaar is het bibliotheekvolk nogal opstandig van aard want de meerderheid reageerde met een krachtig 'yeah' op rebellie. 

Na dit mooie intermezzo overhandigde Carmien de publieksprijs aan de Luisterpuntbibliotheek met de Anderslezen-app. Toeval of niet maar Carmien is binnen 2 weken zelf te gast bij deze bibliotheek om een tekst voor te lezen. Luisterpunt heeft een trouw en vurig publiek van stemmers en zij wonnen deze prijs met maar liefst 894 stemmen van de in totaal 7726 uitgebrachte stemmen. De reactie van Saskia Boets: "Elke keer dat we genomineerd zijn, winnen we de publieksprijs." Tijd voor andere bibliotheken om volgende keer de uitdaging aan te gaan en Luisterpunt te verslaan!

De winnaar van de prijs van de bibliotheekschool is het project ODILEOok Oostende heeft ondertussen al een klein maar bescheiden abonnement op de prijzen. Deze prijs betekent voor de bibliothecaris, Martine Vandermaes, nog meer motivatie om de dienstverlening voortdurend te verbeteren. Peter Van den Broeck, coördinator van de Bibliotheekschool en adjunct-directeur van het CVO VSPW Gent, reikte deze prijs uit. Peter wist ook mee te delen dat de opleiding grondig verandert. Vanaf september 2019 slaan het graduaat en de initiatieopleiding twee verschillende wegen in. De graduaatsopleiding komt in een vernieuwde vorm onder de vleugels van de Arteveldehogeschool. Het volwassenenonderwijs VSPW richt een nieuw opleidingsinstituut op, BEAM Gent: de academie voor bibliotheek-, erfgoed-, archief- en museummedewerkers. 

En dan was er de prijs van de vakjury. De jury dromde samen op het podium om de winnaar te feliciteren: De Krook in Gent. De prijs werd uitgereikt voor een aantal inspirerende initiatieven: Bieblo, De Krook app, Dossiers en Wat leent en leest de Gentenaar? Jurylid Sally Chambers verwoordde het in een aantal krachtige trefwoorden: laagdrempeligheid, kwaliteitsvol, prikkelend en bevorderend voor het leesplezier. 

De Bronzen Awards

Voor de uitreiking van het brons stonden Misha en Tine even stil bij de eervolle vermeldingen. Zij vielen net buiten de prijzen maar verdienden evenzeer aandacht met hun lovenswaardige initiatieven. Daarna gooide Carmien Michels er nog wat fijne poëzie tegenaan. Ze liet het publiek kiezen tussen een tekst over frieten en eentje over vluchtelingen. En het werden de frieten. We weten nu dat 'Welke saus eet jij bij je frieten?' een interessante vraag is om te stellen aan de liefde van je leven en dat je oude vrouwtjes uit Eppegem niet mag vertrouwen. En zo werd de spanning in de zaal langzaamaan opgevoerd. 

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei ging in de categorie Vroeg wijs naar huis met de bronzen award. Dat doen zij met Misia’s Missie: een lessenpakket dat kinderen hun familiegeschiedenis leert kennen en hen zo vertrouwd maakt met erfgoed.

Voor de categorie Wijzer mocht de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven als tweede de spits afbijten. KUBIC is als informatiecentrum specifiek gericht op het bevorderen van de informatievaardigheden van studenten. Inge Discart was een dolblije winnaar en bedankte overvloedig haar collega's. In een gesprek achteraf noemde het team haar een enthousiaste teamleider met een positieve hoek af.

Daarna was het de beurt aan de categorie Altijd wijs. De bibliotheek van Geraardsbergen kreeg een bronzen award voor hun project rond mediawijsheid bij kansarmen. Samen met het Centrum voor Basiseducatie organiseerde de bibliotheek een cursus over mediawijsheid en na afloop van de lessenreeks kregen de cursisten een gratis computer. 

Over naar de volgende categorie: E-talage met als bronzen winnaar de virtuele rondleiding in de bibliotheek van Waregem. Met dit mooie project steekt de bib een hart onder de riem van mensen die moeilijk te been zijn of die om andere redenen moeilijk naar de bibliotheek kunnen komen. Of het nu aan deze rondleiding ligt of niet, Waregem wist te vertellen dat zij sinds de lancering van dit project toch al zo'n 3000 nieuwe klanten hebben. Dat is alleen maar positief nieuws.

Het brons voor Tous ensemble ging naar het project Drijfhout van de bibliotheek van Oostende. Reeds voor de tweede keer spoorde de bibliotheek van Oostende auteurs aan om zelf literaire verhalen te schrijven en daarna tijdens een slotevent voor te lezen. 


De volgende winnaar in dit rijtje was De Krook Gent in de categorie Trending. De mobiele makerspaces 'Maak de Stad' richten zich op jongeren tussen 10 en 14 jaar met een focus op kansengroepen. 

En als afsluiter van de bronzen awards was er de categorie Groot gezienWeer viel een erfgoedcel in de prijzen, dit keer de erfgoedcel van Brugge. Met de app Xplores Bruges kan de gebruiker de rijkdom en diversiteit van de stad Brugge ontdekken.

De Zilveren Awards 

De prijzen bleven maar in sneltreinvaart uit de lucht vallen. Het zilver schitterde (helaas figuurlijk) in de ogen van de volgende winnaars: 

Voor de categorie Vroeg wijs ging het Muntpunt van Brussel met het zilver naar huis. In het Honderdhandenhuis krijgen kinderen op woensdag- en zaterdagnamiddag en ook tijdens de vakanties creatief vrij spel om te knutselen, te timmeren, te brouwen, …. of om workshops te volgen. 

Daarna was het de beurt aan de zilveren award voor de categorie Wijzer. Die werd meegenomen door de mediatheek van de Arteveldehogeschool. Deze bundelt al sinds 2015 haar activiteiten en initiatieven onder de naam Mediatheek XL. De mediatheek zet in op de informatievaardigheden van de studenten en als aanvulling hierop worden ook 'Mediatheek Clinics' georganiseerd. Stijn Meersseman van de Mediatheek bedankte ook HoGent omdat zij aan de basis lagen van de cursus informatievaardigheden.

Na de prijs van de bibliotheekschool voor ODILE en een bronzen award voor Drijfhout mocht de bibliotheek van Oostende een derde prijs mee naar huis slepen: de zilveren award in de categorie Altijd wijs ging naar ODILE. We moeten hier dan ook geen uitleg meer bij geven. In Oostende zal men veel ruimte op de muur moeten vrijmaken om alle trofeeën op te hangen. 

De Krook Gent, die daarnet al de prijs van de vakjury kreeg, mocht ook weer een prijs in ontvangst nemen: de zilveren award E-talage voor Bieblo, De Krook app, Dossiers en Wat leent en leest de Gentenaar? Voor wie het nog niet weet: De Krook heeft een heel arsenaal aan hulpmiddelen om je volgende boek uit te kiezen. De Bieblo app voor de kleinsten, De Krook bib app om leestips te krijgen op basis van je uitleengeschiedenis, de thematische dossiers, en ook de toepassing ‘Wat leent en leest de Gentenaar?'.

Wie pakte het zilver in Tous ensemble? Ja hoor, het was opnieuw De Krook Gent die een award overhandigd kreeg. Dit keer was het de beurt aan Team Krook. Team Krook geeft een groep geëngageerde jongeren de kans om hun stempel te drukken op diverse onderdelen van de bibliotheekwerking. Het project mikt hierbij duidelijk op de actieve participatie van de Gentse jeugd. Krist Biebauw gaf in een reactie te kennen dat De Krook in de toekomst nog meer wil inzetten op de participatie van de bibliotheekgebruiker. 

In de categorie Trending ging de bibliotheek van Kortrijk aan de haal met het zilver voor hun aanbod aan Google VR educatieve pakketten. Als deze VR-trend zich verder zet, kan de hele Bib Web Awards in de toekomst volledig virtueel gaan. De winnaars van Kortrijk hadden hun virtuele avatar kunnen sturen om de prijs op halen maar dat hebben ze (voorlopig nog) niet gedaan. 

De allerlaatste zilveren award ging naar Cultuurconnect. In de categorie Groot gezien kregen zij de prijs voor de Digitale Week en Bibster. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne voor bibliotheken, cultuurhuizen en lokale partners om mensen digitale vaardigheden bij te brengen. Bibster is een nieuw bibliotheekintroductiespel voor groepen of individuen. Cultuurconnect wou vooral de mensen uit het veld bedanken die voor de Digitale Week het echte werk leveren.

De Gouden Awards 

En als allerlaatste de ultieme bling bling awards, de prijzen waar iedereen zat op te wachten: de Gouden Awards van de editie 2017! Iedereen ging wat rechter zitten en er klonken heel wat enthousiaste geluiden bij het zien van de flessen schuimwijn die werden bovengehaald. Het werd dringend tijd voor de receptie.

Voor de meest kindvriendelijke award Vroeg wijs ging de bibliotheek van Kortijk met het goud lopen. In april 2017 organiseerde de stad Kortrijk in samenwerking met heel wat stadspartners de Mediawijze Week met een mooi aanbod aan activiteiten. Carol Vanhoutte bedankte haar team en ook de lokale spelers die meegewerkt hebben aan deze week. 

De herdenking van de Eerste Wereldoorlog is alomtegenwoordig en daar heeft de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience goed op ingespeeld met de workshop Mediawijsheid WO I, gericht op leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. De Erfgoedbibliotheek ontving dan ook de eerste prijs in de categorie Wijzer.

Misschien sloegen de harten van de volgende winnaars op hol in de categorie Altijd wijsEen gouden award ging naar het kenniscentrum ARhus in Roeselare. Het kenniscentrum werkte nauw samen met het ziekenhuis AZ Delta tijdens de week van het hartritme: bezoekers konden een nieuw ontwikkelde app voor het hart uittesten. Sara Clauw van ARhus wist te vertellen dat zij dit initiatief al herhaald hebben met andere ziekenhuizen en in andere bibliotheken van het regioverband Broere. In een gesprek achteraf bleek ook dat een paar mensen hebben ontdekt dat zij aan een hartkwaal lijden. De bibliotheek kan je leven redden...

Ons hart ging alleszins ook uit naar de winnaar van de categorie E-talage: de schoolbibliotheek van de Heilige Familie Secundair in Sint-Niklaas. Hun drukke Facebookpagina bewijst dat je niet groot moet zijn om contact te houden met je gebruikers. De afgevaardigden van de schoolbibliotheek kwamen eigenlijk alleen maar om Carmien te zien optreden en waren dan ook aangenaam verrast met de gouden award. Hun missie? Zoveel mogelijk leerlingen (en dat zijn er 817) en leerkrachten aan het lezen krijgen.

De bibliotheek van Leuven ontving de gouden award voor Tous ensemble. Leuven leest is een digitaal platform voor het literaire leven in Leuven. Op dit platform kan je leestips uitwisselen en een overzicht vinden van literaire evenementen en de beste leesplekjes in de stad.

Wie was de meest trendy winnaar? Na de publieksprijs mocht de Luisterpuntbibliotheek ook de gouden award in ontvangst nemen voor de categorie Trending. Het motto van de Anderslezen-app luidt 'Lees anders. Luister!'. Dat deze app werkt, bewijzen de vele luisteraars die op hun favoriete app stemden.

We eindigden in schoonheid met goud voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Conn3ct scoorde het hoogst in de categorie Groot gezienConn3ct zet de sociale media van vandaag naast gedrukte boeken uit de zestiende eeuw. Het toont de impact van een nieuw medium op mensen en hun omgeving. 

Na de uitreiking van de prijzen was het tijd om de kelen te smeren, te luisteren naar nieuwe ideeën en misschien nieuwe projecten en partners te ontdekken. 

Ten slotte

We willen graag de sponsors, VVBAD, KBC, Balans vzw, VSPW, de Arteveldehogeschool en bakkerij Dewulf uit Sint-Amandsberg, nog eens bedanken en iedereen die meewerkte aan dit initiatief: de bezielster van de Web Awards Eva Simon voor al haar inspanningen, de vakjury, de directie en collega's van de bibliotheekschool en natuurlijk ook de cursisten . Ten slotte ook nog een warme dank aan iedereen die enthousiast meesprong op de kar van de Bib Web Awards en zich kandidaat heeft gesteld. Maar ook iedereen die dagelijks bezig is met initiatieven op vlak van digitalisering en het ontdekken van uitdagende en spannende mogelijkheden in de nieuwe media: een dikke merci. Zonder uw deelname en enthousiasme zouden er geen Bib Web Awards zijn!

Tot de volgende Awards en veel inspiratie gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten