De publieke stemsite werd op 10 november afgesloten. Op 4 december maken we de winnaars bekend.

zondag 29 oktober 2017

Nominees Tous ensemble

De genomineerden in de categorie Tous ensemble slagen erin om (ook op het web) de interactie met het publiek aan te gaan. Zij gaan voluit voor de participatie van de gebruiker/klant.

En de nominaties zijn:

Leuven Leest – Bibliotheek Leuven
De bibliotheek van Leuven bijt in deze categorie de spits af met ‘Leuven Leest’. Dit project wil de bibliotheek, de lezers en de literaire spelers allerhande (denk aan boekhandelaars, uitgeverijen, schrijvers,…) met elkaar verbinden om zo een rijke en diverse literaire samenleving vorm te geven. Op de website van het project worden onder meer leestips uitgewisseld, een overzicht van literaire evenementen in Leuven aangeboden en de beste leesplekken in de stad voorgesteld. Dit illustreert het geïntegreerde karakter en de toegankelijkheid van ‘Leuven Leest’. Ook het ‘Lezen door de tralies heen’-project toont aan dat de bibliotheek van Leuven sterk op interactie met elk onderdeel van de samenleving inzet.

Drijfhout – Bibliotheek Oostende
In 2017 organiseerde de bibliotheek van Oostende in samenwerking met iStoires en de dienst Cultuur van de kuststad de tweede jaargang van Drijfhout, een initiatief dat de bib, de stad en haar burgers en de Oostendse cultuur samenbrengt. Voor dit initiatief werden mensen uitgenodigd om zelf in de pen te kruipen en een fictief verhaal te schrijven over wat vinden met een mens kan doen. De deelnemende auteurs konden zich inspireren op het oeuvre van de Oostendse schilder Léon Spilliaert en prille schrijvers konden deelnemen aan workshops rond creatief schrijven. Dat de bibliotheek van Oostende ondertussen niet op haar lauweren bleef rusten, blijkt uit de lancering van Radio Onderstroom. Onder leiding van dichter Jan Ducheyne en enkele radiomakers krijgen jonge creatievelingen de kans om hun (digitale) content naar het brede publiek te brengen. 

Vrijwilligerswerking – Archief en Erfgoed Bornem
In 2013 lanceerden het gemeentebestuur van Bornem en de bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij een oproep naar vrijwilligers om te helpen bij de inventarisatie, reiniging en het inpakken van de bibliotheekcollectie. Vele tientallen vrijwilligers meldden zich hiervoor aan en hebben inmiddels een indrukwekkend takenpakket gekregen. Deze ‘Vrienden van het Archief’ staan onder meer in voor het inventariseren en digitaliseren van veel (historische) documenten. Wij zijn er zeker van dat menig historici, genealogen en nieuwsgierigen in de toekomst dankbaar gebruik zullen maken van de vruchten van deze succesvolle samenwerking tussen de archiefbibliotheek en de vele vrijwilligers.   

Maaseiker dialect – Bibliotheek Maaseik
Dat niet alleen het West-Vlaamse dialect leeft, bewijst de bibliotheek van Maaseik. Na de publicatie van De Groeëte Mëzeikër Diksjënaer ging ook de bibliotheek met het thema aan de slag. Klanten werden uitgenodigd om in korte filmpjes hun kennis van het plaatselijke dialect tentoon te stellen via anekdotes, verhalen en zelfs liedjes.  Deze charmante filmpjes werden vertoond tijdens een interactieve lezing van Theo Kees, de auteur van het voormelde woordenboek. De aanwezigen konden via een uitdagende quiz een gepersonaliseerd exemplaar van de vuistdikke Diksjënaer winnen. Met dit project slaagden de bibliotheek en de klanten erin om dit stukje lokale cultuur nieuw leven in te blazen.

Urban Bib – Bibliotheek Permeke
Bibliotheek Permeke in Antwerpen heeft al geruime tijd haar Urban Bib, een interactieve installatie rond urban culture. Geïnteresseerden kunnen hier kennismaken met de Antwerpse scene en plaatselijke creatief talent, zoals grafitti artists die de kans krijgen om hun vaardigheden te tonen. Het project omarmt het grote potentieel van de Antwerpse smeltkroes en met name de Antwerpse jeugd krijgt veel mogelijkheden aangeboden om zich onder te dompelen in urban vibes en zich creatief te ontplooien. Dit alles is mogelijk dankzij een doeltreffende samenwerking met lokale artiesten en organisaties zoals Grafitti vzw en Youth Zone.

Bookface-Race – Bibliotheek Halle
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Over deze populaire uitdrukking kan men eindeloos discussiëren. Dat een beeld een leuk en waardig alternatief voor woorden kan zijn, staat buiten kijf. De bibliotheek van Halle riep in de zomer van 2015 haar klanten op om deel te nemen aan de Bookface-race. Hierbij maakten de deelnemers, waaronder veel scholieren, selfies waarbij de boekcovers samensmolten met hun eigen gezicht. De resultaten waren soms erg mooi, soms ludiek en verrassend. Met dit initiatief ging de bibliotheek van Halle op een hippe en creatieve manier de interactie met haar publiek aan, dat via digitale weg de wereld van boek en bibliotheek in de kijker kon zetten.

Team Krook – De Krook (Gent)
Last but not least is er nog Team Krook van de splinternieuwe bibliotheek van Gent. Dit team bestaat uit een groep geëngageerde jongeren die hun stempel mogen drukken op de jongerenafdeling, met als doel tegemoet te komen aan de interesses en noden van de Gentse jeugd. De diverse groep jongeren krijgt onder meer een zegje in het collectie- en activiteitenaanbod. Dit project toont aan dat de bibliotheek van Gent graag diepgaand en duurzaam wil samenwerken met jongeren. Aangezien de jongeren frequent meewerken aan verschillende onderdelen van de bibliotheekwerking, illustreert het op treffende wijze de actieve participatie. Ook de Verhuisketting naar aanleiding van de verhuis naar de nieuwe bibliotheek maakt duidelijk dat de bibliotheek van Gent zijn klanten een actieve rol aanbiedt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten