De publieke stemsite werd op 10 november afgesloten. Op 4 december maken we de winnaars bekend.

maandag 30 oktober 2017

Nominees E-talage

De genomineerden in de categorie E-talage weten hun collectie/dienstverlening/activiteiten goed te promoten door middel van Pinterest, blog, website, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, wiki, hashtags, zoekers, dossiers, paas, tips, virtuele 360° rondleiding, etc.

En de nominees zijn:

Virtueel 360°-bezoek, sociale media (De Wattenfabriek, OB Herzele)
Met het virtueel 360°-bezoek kan je de Wattenfabriek vanuit je luie zetel bezoeken. Het gaat ook niet louter om rondkijken. Als je naar de balie gaat, kan je bijvoorbeeld de nieuwe aanwinsten bekijken of doorklikken naar de catalogus. Ook kan je er praktische informatie vinden, zoals over de inleverbus. Dit project verlaagt de drempel voor mensen die moeilijk ter been zijn en kan jongeren prikkelen om de bib virtueel te verkennen. Ook onderhoudt de Wattenfabriek een levendige blog en Facebookpagina.

Wiki, Facebookpagina (Bibliotheek Koninklijk Conservatorium Brussel)
De bibliotheek van het Koninklijke Conservatorium Brussel (KCB) brengt met hun Wikipedia-project  hun collectie en de onderzoeken van hun instelling samen. Dit project wilt zo open mogelijk om gaan met onderwijs, kunst en onderzoek. Zowel lopend onderzoek als afgerond onderzoek wordt hier vermeld, alsook online tentoonstellingen die interessant kunnen zijn. Het is een veelzijdig project dat via een vertrouwd zoekmiddel - Wikipedia - de studenten aanzet om meer zelfzeker op zoek te gaan naar meer informatie. Hoewel de thuispagina in het Engels is opgesteld, zijn er ook Nederlandstalige pagina's te vinden op deze Wiki. Naast hun Wiki zet de bibliotheek van het KCB ook zwaar in op hun Facebookpagina.

Zoekers voor jeugd en volwassenen, sociale media (OB Lommel)
De bibliotheek van Lommel heeft een aantal 'zoekers' uitgewerkt die kinderen, jongeren en volwassenen helpen om hun volgende favoriete boek, film, strip of cd te vinden. Als een tool om de bibliotheekgebruik(st)er zelfstandiger te maken, kan dat al tellen. Daarnaast delen ze op hun Instagramprofiel ongeveer tweemaal per week iets over het lief en leed van de bibliotheek, gaande van teamuitstappen tot activiteiten in de bib. Ook hun Facebookpagina is erg actief.

#ADH, #FREDDiVERS, sociale media (OB Kortrijk)
Met de hashtag #ADH2017 (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) zet de OB van Kortrijk in op verschillende soorten sociale media: Twitter, Pinterest en Facebook. Door elke dag iets nieuws in de kijker te zetten zorgt deze bib voor een leven in de brouwerij. De aanbevelingen gaan ook over verschillende soorten boeken (van de kleinsten tot de grootsten), tot games, dvd's, cd's, enzovoort. Niet enkel een veelheid aan kanalen, dus, maar ook een brede waaier aan uitleenbare items. Kortrijk heeft echter nog een tweede hashtag-topper in huis: onder #FREDDiVERS verzamelden ze allerlei portretten en verhalen van hun gebruik(st)ers.

Facebookpagina (Schoolbibliotheek Heilige Familie Secundair, Sint-Niklaas)
De Facebookpagina van de schoolbibliotheek van Heilige Familie Secundaire school in Sint-Niklaas bewijst dat je niet groot moet zijn om contact te houden met je gebruik(st)ers. De erg actieve pagina zorgt ervoor dat je nooit achter staat op wat er leeft in de bibliotheek en zorgt ook tijdens de zomermaanden voor vertier, bijvoorbeeld met Leesbingo.

Bieblo, De Krook app, Dossiers, Gent leent (De Krook, OB Gent)
De Krook heeft een heel arsenaal aan hulpmiddelen om je volgende boek uit te kiezen. Voor de kleinsten (7-11) is er Bieblo, een app in de bib waarop de jongste lezers afbeeldingen links en rechts kunnen swipen en zo een aanbeveling krijgen. Als je liever via een app op je smartphone aanbevelingen krijgt, dan is de Krook bib app. Met deze app kan je ook verlengen, reserveren, … Dan zijn er de Dossiers, die verbanden leggen tussen verschillende lees-, kijk- en luistertips om je zo andere dingen te doen leren kennen. En tot slot is er de toepassing ‘Wat leent en leest de Gentenaar?’ of korter ‘Gent leent’. Op de zijkanten van de kasten kan men via die applicatie het leesgedrag van stadsgenoten bekijken en zo leesideeën opdoen.

Bijzondere collecties, sociale media (Universiteitsbibliotheek KU Leuven)
Voor de gelegenheid van hun 500ste verjaardag heeft de Universiteitsbibliotheek KU Leuven hun bibliothecaire erfgoed eens goed in de verf gezet. Dat doen ze met een website waar je alles te weten komt over consultaties en bruikleen, over evenementen, schenkingen en steun. Ook over de collectie zelf vind je heel wat informatie. Naast een website heeft 'Bijzondere Collecties' – net als de Bibliotheken van KU Leuven - ook een Facebookpagina.

Virtuele rondleiding, sociale media (OB Waregem)
Ook in de bib van Waregem kan je een virtuele rondleiding volgen. Met dit erg mooie project steekt de bib een hart onder de riem van mensen die moeilijk ter been zijn of die om andere redenen moeilijk naar de bibliotheek kunnen komen. Geen zin in een virtuele rondleiding maar je wilt wel online op de hoogte blijven van activiteiten en bibliotheekgerelateerde weetjes? Dan heeft de bibliotheek van Waregem voor jou een Facebookpagina die je al die dingen graag laat weten.

zondag 29 oktober 2017

Nominees Tous ensemble

De genomineerden in de categorie Tous ensemble slagen erin om (ook op het web) de interactie met het publiek aan te gaan. Zij gaan voluit voor de participatie van de gebruiker/klant.

En de nominaties zijn:

Leuven Leest – Bibliotheek Leuven
De bibliotheek van Leuven bijt in deze categorie de spits af met ‘Leuven Leest’. Dit project wil de bibliotheek, de lezers en de literaire spelers allerhande (denk aan boekhandelaars, uitgeverijen, schrijvers,…) met elkaar verbinden om zo een rijke en diverse literaire samenleving vorm te geven. Op de website van het project worden onder meer leestips uitgewisseld, een overzicht van literaire evenementen in Leuven aangeboden en de beste leesplekken in de stad voorgesteld. Dit illustreert het geïntegreerde karakter en de toegankelijkheid van ‘Leuven Leest’. Ook het ‘Lezen door de tralies heen’-project toont aan dat de bibliotheek van Leuven sterk op interactie met elk onderdeel van de samenleving inzet.

Drijfhout – Bibliotheek Oostende
In 2017 organiseerde de bibliotheek van Oostende in samenwerking met iStoires en de dienst Cultuur van de kuststad de tweede jaargang van Drijfhout, een initiatief dat de bib, de stad en haar burgers en de Oostendse cultuur samenbrengt. Voor dit initiatief werden mensen uitgenodigd om zelf in de pen te kruipen en een fictief verhaal te schrijven over wat vinden met een mens kan doen. De deelnemende auteurs konden zich inspireren op het oeuvre van de Oostendse schilder Léon Spilliaert en prille schrijvers konden deelnemen aan workshops rond creatief schrijven. Dat de bibliotheek van Oostende ondertussen niet op haar lauweren bleef rusten, blijkt uit de lancering van Radio Onderstroom. Onder leiding van dichter Jan Ducheyne en enkele radiomakers krijgen jonge creatievelingen de kans om hun (digitale) content naar het brede publiek te brengen. 

Vrijwilligerswerking – Archief en Erfgoed Bornem
In 2013 lanceerden het gemeentebestuur van Bornem en de bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij een oproep naar vrijwilligers om te helpen bij de inventarisatie, reiniging en het inpakken van de bibliotheekcollectie. Vele tientallen vrijwilligers meldden zich hiervoor aan en hebben inmiddels een indrukwekkend takenpakket gekregen. Deze ‘Vrienden van het Archief’ staan onder meer in voor het inventariseren en digitaliseren van veel (historische) documenten. Wij zijn er zeker van dat menig historici, genealogen en nieuwsgierigen in de toekomst dankbaar gebruik zullen maken van de vruchten van deze succesvolle samenwerking tussen de archiefbibliotheek en de vele vrijwilligers.   

Maaseiker dialect – Bibliotheek Maaseik
Dat niet alleen het West-Vlaamse dialect leeft, bewijst de bibliotheek van Maaseik. Na de publicatie van De Groeëte Mëzeikër Diksjënaer ging ook de bibliotheek met het thema aan de slag. Klanten werden uitgenodigd om in korte filmpjes hun kennis van het plaatselijke dialect tentoon te stellen via anekdotes, verhalen en zelfs liedjes.  Deze charmante filmpjes werden vertoond tijdens een interactieve lezing van Theo Kees, de auteur van het voormelde woordenboek. De aanwezigen konden via een uitdagende quiz een gepersonaliseerd exemplaar van de vuistdikke Diksjënaer winnen. Met dit project slaagden de bibliotheek en de klanten erin om dit stukje lokale cultuur nieuw leven in te blazen.

Urban Bib – Bibliotheek Permeke
Bibliotheek Permeke in Antwerpen heeft al geruime tijd haar Urban Bib, een interactieve installatie rond urban culture. Geïnteresseerden kunnen hier kennismaken met de Antwerpse scene en plaatselijke creatief talent, zoals grafitti artists die de kans krijgen om hun vaardigheden te tonen. Het project omarmt het grote potentieel van de Antwerpse smeltkroes en met name de Antwerpse jeugd krijgt veel mogelijkheden aangeboden om zich onder te dompelen in urban vibes en zich creatief te ontplooien. Dit alles is mogelijk dankzij een doeltreffende samenwerking met lokale artiesten en organisaties zoals Grafitti vzw en Youth Zone.

Bookface-Race – Bibliotheek Halle
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Over deze populaire uitdrukking kan men eindeloos discussiëren. Dat een beeld een leuk en waardig alternatief voor woorden kan zijn, staat buiten kijf. De bibliotheek van Halle riep in de zomer van 2015 haar klanten op om deel te nemen aan de Bookface-race. Hierbij maakten de deelnemers, waaronder veel scholieren, selfies waarbij de boekcovers samensmolten met hun eigen gezicht. De resultaten waren soms erg mooi, soms ludiek en verrassend. Met dit initiatief ging de bibliotheek van Halle op een hippe en creatieve manier de interactie met haar publiek aan, dat via digitale weg de wereld van boek en bibliotheek in de kijker kon zetten.

Team Krook – De Krook (Gent)
Last but not least is er nog Team Krook van de splinternieuwe bibliotheek van Gent. Dit team bestaat uit een groep geëngageerde jongeren die hun stempel mogen drukken op de jongerenafdeling, met als doel tegemoet te komen aan de interesses en noden van de Gentse jeugd. De diverse groep jongeren krijgt onder meer een zegje in het collectie- en activiteitenaanbod. Dit project toont aan dat de bibliotheek van Gent graag diepgaand en duurzaam wil samenwerken met jongeren. Aangezien de jongeren frequent meewerken aan verschillende onderdelen van de bibliotheekwerking, illustreert het op treffende wijze de actieve participatie. Ook de Verhuisketting naar aanleiding van de verhuis naar de nieuwe bibliotheek maakt duidelijk dat de bibliotheek van Gent zijn klanten een actieve rol aanbiedt. 

woensdag 25 oktober 2017

Nominees Trending

De genomineerden in de categorie Trending springen in de kijker met een technologisch vernieuwend project. Denk aan robots, apps, virtual reality, augmented reality, makerspaces/fablabs, e-reading, ...

En de nominees zijn:


1. Robot Zora - Muntpunt Brussel

De bibliotheek Muntpunt in Brussel was de eerste Europese bibliotheek die een robot inschakelde in de publiekswerking. Deze humanoïde robot luistert naar de naam Zora en meet een luttele 56 cm. Zora spreekt meer dan 10 talen, kan dansen, zingen en bezit een hoge aaibaarheidsfactor. Muntpunt zet de robot vooral in bij het voorlezen aan kinderen, begeleiding bij klasbezoeken en baliewerk. Zora is gekatapulteerd tot het populairste uithangbord van de bib en heeft nu ook al een eigen boek.


2. Anderslezen-app  - Luisterpuntbibliotheek

Luisterpunt spant zich in om alle mensen met een leesbeperking te bereiken op zoveel mogelijk manieren. De Anderslezen-app is een modern alternatief voor de klassieke Daisy-speler en speelt in op de alomtegenwoordigheid van smartphones en tablets. De app is gratis te downloaden van thuis uit, en laat ook toe om eenvoudig altijd en overal, online of offline, luisterboeken te kunnen lezen met dezelfde functionaliteiten als de Daisy-speler. Luisterpunt heeft ook een uitgebreide handleiding voor Android en iOS op hun website gepubliceerd.


3. MakerBib - Bibliotheek Bree
Fablabs en makerspaces zijn creatieve broeinesten voor mensen die graag samen dingen maken met de nieuwste technologieën en daar oeverloos mee experimenteren. In Bree zijn ze enthousiast op deze trein gesprongen en de bib heeft zijn eigenste MakerBib gecreëerd. Er is een gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen en de workshops zijn laagdrempelig en betaalbaar. De website van Makersbib is fris, overzichtelijk en mooi vormgegeven. Het aanbod aan workshops doet je goesting krijgen om naar Bree af te zakken en terug te keren met een ... eigen drone

4. Londerlab - Bibliotheek Londerzeel
Ook in Londerzeel wonen veel creatieve en nieuwsgierige mensen. Getuige daarvan het Londerlab, een initiatief van de bib. Het lab focust zich in eerste instantie op het gebruik van de laser cutter. Je leert het toestel te gebruiken door andere deelnemers en je hoeft enkel de materialen te betalen. De website staat vol nuttige tips, handleidingen en links en de resultaten of londerwonderen kan je op de website of op instagram bekijken. Dit lab, net als in Bree, bewijst dat niet iedereen in een grote stad hoeft te wonen om gebruik te maken van de laatste geavanceerde technologie. 

5. Collectie & Augmented Reality - Bibliotheek Maaseik
Weg met de QR-code, leve Augmented Reality! Augmented Reality (AR) is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. Het zorgt voor een virtuele toevoeging in je reële omgeving via je smartphone of tablet. Aurasma is een softwareprogramma waarmee je op een gebruiksvriendelijke manier deze technologie kan gebruiken. De bibliotheek van Maaseik past dit vooral toe op de collectie zodat de bezoeker nieuwe thema's kan ontdekken. Daarnaast wordt de app ook ingezet om spannende zoektochten te organiseren naar bijvoorbeeld het ontbrekende paneel van het Lam Gods.

6. Digitale Leesclubs - Bibliotheek Leuven
Bijna elke bibliotheek heeft wel een leesclub maar een digitale leesclub? Samen met vzw Link in de Kabel startte de bib het project op om kinderen en jongeren taalvaardiger te maken. De deelnemers kregen een eigen e-reader en een keuze aan verhalen. De ervaringen met de verhalen, met de bijhorende besprekingen en digitale tools kan je volgen op de blog van deze digitale leesclub. Een arbeidsintensief maar mooi project dat jongeren helpt met leesvaardigheid, met bijpassend digitaal ontdekkingsplezier. Het project werd in een publicatie gegoten en vormt een bron van inspiratie voor andere bibliotheken.

7. Mobiele lab Maak de Stad - De Krook (Gent) 
Iedereen weet ondertussen dat de bib van Gent herrezen is als De Krook en hoe! De bib wil een innovatieve digitale rol spelen in het bibliotheeklandschap. Zo ook met de mobiele makerspaces 'Maak de Stad'. Deze makerspaces richten zich op jongeren tussen 10 en 14 jaar met een focus op kansengroepen. Het project hoopt zo hun STEAM vaardigheden te ontwikkelen. De sessies vinden plaats in de wijkbibliotheken en de resultaten worden getoond in een slotevenement. Uiteindelijk zal het hele proefproject resulteren in een draaiboek  dat andere bibliotheken of instellingen kunnen gebruiken.

8. Google VR educatief pakket - Bibliotheek Kortrijk
Het ziet er gek uit, een VR bebrilde mens die met de armen wild om zich heen slaat in het niets maar het is al realiteit. De bibliotheek van Kortrijk is ook wild van VR en heeft al een ‘Google VR educatief pakket’ klaar. De google cardboard viewer is een budgetvriendelijke manier om de virtuele wereld te beleven en wordt als lespakket gratis aangeboden aan scholen. Er worden ook voorbeeldlessen aangeboden om leerkrachten op weg te helpen. Je kan al gaan duiken in de zee, in de huid kruipen van een dinosaurus of gorilla's ontmoeten op de playlist 'Google VR Bibeducatie'. Uiteraard alleen interessant met zo'n bril.
 

Stemsite geopend: nominees 2017

Het is zover. Het stembureau is officieel geopend.
Vanaf nu kun je via https://nl.surveymonkey.com/r/bibwa2017 kiezen voor jouw favorieten voor de Bib Web Awards.
De stemmen van het publiek en de vakjury bepalen elk voor 50% het eindresultaat.
Stemmen kan tot en met vrijdag 10 november 2017.
De komende weken zullen we op deze blog de genomineerden stuk voor stuk aan je voorstellen. Wil je de genomineerden alvast even bekijken vooraleer je je stem uitbrengt, dan vind je hieronder een overzicht. Proficiat aan al onze nominees!


zaterdag 21 oktober 2017

Stemsite bijna geopend

Het is weer bijna zover. Vanaf woensdag 25 oktober kun je stemmen op jouw favoriete projecten, activiteiten en webtoepassingen. Precies 54 nominees vullen de lijstjes. Zij kregen hierover een persoonlijk bericht.

dinsdag 10 oktober 2017

Trending, Tous ensemble, ... dit zijn de categorieën voor de Bib Web Awards 2017

Drie jaren verstreken tussen deze editie van de Bib Web Awards en de vorige.
Veel nieuws onder de zon. FabLabs, virtual reality, apps, livestreaming, digital storytelling, e-reading, ... Een nieuwe goedgevulde categorie 'Trending' blijkt een evidentie. 

In 2014 hadden we twee rubrieken rond mediawijsheid, dat worden er nu drie. Bibliotheken zetten verder volop in op informatiegeletterdheid.

Dit zijn de zeven categorieën voor de Bib Web Awards 2017:
  • Trending: wie springt in de kijker met een technologisch vernieuwend project?
  • Vroeg wijs: beste activiteiten of toepassingen rond mediawijsheid voor kinderen en/of jongeren tot 16 jaar
  • Wijzer: beste activiteiten of toepassingen rond mediawijsheid voor jongeren vanaf 16 jaar
  • Altijd wijs: beste activiteiten of toepassingen rond mediawijsheid voor volwassenen en/of senioren
  • E-talage: wie weet zijn collectie/dienstverlening/activiteiten goed te promoten via sociale media?
  • Tous ensemble: wie slaagt erin om (op het web) de interactie met het publiek aan te gaan, wie mikt echt op participatie van de gebruiker?
  • Groot gezien: beste bovenlokale digitale projecten
Momenteel schuimen we het bibliotheek- en archieflandschap in Vlaanderen af, op zoek naar de origineelste, de meest in het oog springende, de meest verrassende en de meest effectieve projecten en toepassingen. Lees hier binnenkort meer over de nominaties! Volg ons ook op Twitter en Facebook.